Kiezen van een Verhuisbedrijf, Verhuisplanning

Professioneel Kunstwerken Verhuizen

Professioneel Kunstwerken Verhuizen

Kunstwerken verhuizen is geen grap! Met kunstwerken omgaan en ze veilig van de ene plaats naar de andere verplaatsen is even moeilijk als essentieel. Als je een kunstwerk hebt gekocht en het naar je huis verhuist of als je een kunstenaar bent die zijn werk op een tentoonstelling wil tonen, ben je in beide gevallen iemand die de waarde van een kunstwerk kent. Je bent je bewust van de speciale zorg die nodig is om met een schilderij om te gaan. Er zijn dus bepaalde maatregelen die je moet nemen voordat je een kunstwerk gaat verhuizen.

Bij een verhuizing raken dingen vaak beschadigd door de slijtage van het inpakken, opslaan en verschepen. Maar bij kunstwerken en schilderijen kun je niet eens de kans lopen dat er een vlek op komt. Een klein vlekje of een scheurtje kan het kunstwerk onherstelbaar beschadigen. Het is dus noodzakelijk om de integriteit en de kwaliteit van een kunstwerk intact te houden tijdens een verhuizing.

Enkele kleine maatregelen en voorzorgsmaatregelen kunnen zorgen voor een veilige verhuizing. Dus, hier is een gids om je te helpen de verhuizing van kunstwerken professioneel aan te pakken:

Kunstwerken aanpakken met gewassen handen

Zorgvuldig gewassen en gereinigde handen is het eerste en belangrijkste op de lijst van voorzorgsmaatregelen. Was en droog je handen voordat je één van de kunstwerken uit je verzameling aanraakt, anders kan het vuil van je hand het beschadigen. Op het eerste gezicht is het misschien niet zichtbaar, maar olie en ander vuil van je hand kunnen het kunstwerk gemakkelijk vernielen door een afdruk te maken. Zelfs een vingerafdruk kan een zichtbaar spoor achterlaten bij het hanteren van kunstwerken.

Om te voorkomen dat je jouw kunstwerken met je eigen handen verpest, moet je jouw handen wassen en vervolgens volledig drogen voordat je het kunstwerk aanraakt. Gebruik ook geen handlotion of ontsmettingsmiddel om schade te voorkomen.

Behandel kunstwerk met handschoenen als professionals

Als je extra voorzichtig wilt zijn bij het hanteren van kunstwerken (en dat zou je moeten zijn), draag dan altijd liever witte handschoenen dan blote handen om het een professioneler gevoel te geven. Hoe schoon en droog je handen ook zijn, er is altijd een kans op beschadiging. Om dat te voorkomen dragen professionele verhuizers altijd witte katoenen of nitril handschoenen.

Voor een meer professionele behandeling van kunstwerken is het dragen van handschoenen een prioriteit. Met blote handen heb je echter meer grip op het kunstwerk. Voorzichtiger zijn en handschoenen dragen is een betere optie.

Houd gevaarlijke dingen uit de buurt van het kunstwerk

Het speciaal plaatsen van zaken als eten en drinken is het meest onprofessionele aspect van het omgaan met een kunstwerk. Elk kunstwerk moet op veilige afstand staan van dergelijke voorwerpen die gemakkelijk de integriteit van het kunstwerk kunnen vernietigen. Ongelukken gebeuren, dus een betere optie zou zijn om dingen op voorhand weg te houden in plaats van er later spijt van te krijgen. Zelfs eenvoudig water kan het kunstwerk volledig vernietigen, dus je moet in dit geval extra voorzichtig zijn.

Behalve eten en drinken kunnen ook balpennen en andere pennen het kunstwerk vernielen, dus vermijd het gebruik van pennen in de buurt van kunstwerken zoals schilderijen en historische documenten. Een enkele markering is genoeg om een kunstwerk van een miljoen te vernietigen. Wees dus voorzichtig.

Kleed je gepast

Om zeer professioneel te zijn in de behandeling van kunstwerken moet je zelfs overwegen specifieke kleding te dragen en het dragen van sieraden te vermijden. Professionele verhuizers dragen altijd een tuinbroek die aan de uiteinden van de mouwen is voorzien van elastiek, omdat loshangende mouwen en kleding kunnen blijven hangen in een object waarvan je de gevolgen niet wil weten.

Ook sieraden, polshorloges, ringen of armbanden kunnen het kunstwerk gemakkelijk beschadigen, dus vermijd het dragen van dergelijke items tijdens het hanteren van waardevolle kunstwerken die gemakkelijk krassen kunnen achterlaten of vast kunnen zitten in voorwerpen. Daarom is gepast kleden een essentieel onderdeel van het professioneel omgaan met kunstwerken.

Ken het medium van het kunstwerk

Het meest noodzakelijke bij de behandeling van kunstwerken is het medium en de specificatie van het kunstwerk dat je behandelt. Verschillende media vereisen speciale manieren om ze goed te hanteren, dus kennis van de media heeft de hoogste prioriteit bij het hanteren van kunstwerken. Olieverfschilderijen, acrylschilderijen en textiel zijn zeer gevoelig voor de aanraking van je hand. Een licht gedrukte aanraking kan de kleuren verpesten.

Evenzo moet je bij papieren kunstwerken oppassen dat je het getekende deel niet aanraakt, maar het vanaf de randen en de onderkant vasthoudt. Hetzelfde geldt voor foto’s. Op hun glazig materiaal kan gemakkelijk een vingerafdruk komen. Bij beeldhouwwerken en andere zware kunstwerken moet je er altijd op letten dat je ze vanaf de zijkant of de onderkant vastpakt.

Professionele hulp

Hoezeer je ook je best doet en alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen neemt, er is altijd een kans op een ongeluk. Het is dus beter om op professionele verhuizers te vertrouwen, vooral als het om kunstwerken gaat. Deze mensen hebben de juiste hulpmiddelen en opleiding voor het hanteren van dergelijke kostbare kunstwerken. En als je probeert om het te doen in je eentje zou het duurder kunnen worden dan het inhuren van professionals.

Vertrouw daarom op professionele verhuizers om kunstwerken professioneel te verhuizen, want het is riskant werk. En zelfs als er iets gebeurt heb je altijd een verzekeringspolis van het bedrijf om je verlies te dragen.

Slotopmerkingen

Het behandelen en verzenden van een kunstwerk is nogal technisch werk, het vereist specialisatie en is vaak een kostbare klus. Echter, het telt allemaal om geld te investeren in een waardig kunstwerk dat van groot belang kan blijken te zijn in de komende jaren, je weet maar nooit. Je moet dus alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat er iets misgaat in het proces.

Je moet leren omgaan met een kunstwerk voordat je het zelf doet. Dit artikel vertelt je dus hoe je professioneel met kunstwerken kunt omgaan. In andere gevallen kun je altijd een team van professioneel opgeleide verhuizers inhuren om zeker te zijn van de veiligheid van jouw kunstwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *